Skip to main content

Evropski štiritisočaki

Meja štiritisoč metrov je za evropejskega hribolazca sigurno nekaj posebnega. S pravilno pripravo, kvalitetno izvedeno aklimatizacijo in s premišljenim načrtom za vzpon so trenutki med plezanjem pestri in polni iskenega zadovoljstva.

info@matijavolontar.com

+386 41 502 484

enako za Whatsapp

V Evropi imamo 82 uradno prizanih štiritisočakov. Nahajajo se v Franciji, Italiji in Švici. Verjetno najbolj poznan izmed vseh in pa tudi najvišji je Mount Blanc, ki doseže višino 4809 m. Na pragu najvišje gore lahko splezamo na mogočno granitno špico, ki nekaj sto metrov sili iz ledenika. Imenuje se Dent Du Geant ali Velikanov zob (4013 m). Uro vožnje stran, se nahaja najvišji vrh, ki samostojno leži v Italiji - Gran Paradiso (4061 m). Le-ta je tudi eden izmed lažje dostopnih in se ga v večini izkoristi kot aklimatizacijo.

V Švici so zelo ponosni na svojo ikonično goro, ki jo lahko v trgovini najdemo tudi v obliki čokolade - Matterhon (4478 m). Streljaj stran se nahaja najvišja gora, ki samostojno leži v Švici - Dom (4545 m) in je na obe strani povezan s plezalsko zanimivimi grebeni in vrhovi. Na jugu s Taschornom (4491 m), na severu pa se greben vleče preko Lenspitze (4294 m) in naprej do Nedelhorna (4327 m). Vsi omenjeni vrhovi se zelo prijetni tudi kot samostojni cilji.

Švica je tudi dom zobati železnici nad butično vasjo Grindelwald, ki so jo začeli graditi v času vojn in nas pripelje na sedlo med vrhovoma Jungrau (4158 m) in Monch (4107 m). Srednja postaja železnice predstavlja tudi izhodišče za dobro poznani Eiger (3967 m), kateremu sicer do višine štiri tisoč manjka nekaj metrov, vendar se upravičeno nahaja v družbi štiritisočakov na tej strani. Zelo blizu se nahajata tudi manj poznana Schreckhorn (4078 m) in Lauteraarhorn (4042 m), ki ju povezuje mogočen ter eden izmed bolj zahtevnih grebenov na višini v Alpah.

Če želimo npr. čimbolj udobno stati na čim več štiritisočakih v enem dnevu, pa je najbolje, da se odpravimo na plato Monte Rose iz Italije, kjer lahko v okolici ene koče dosežemo tudi 8 štritisočakov. Nekateri izmed njih so: Vzhodni(4527 m) in zahodni Lyskamm (4479 m), Punta Giordani (4046 m), Vincent Pyramid (4215 m), Schwarzhorn (4321 m) in pa Zumsteinspitze (4563 m) na kateri se nahaj najvišje ležeča koča v Alpah - Margherita.

Vrhov in možnosti vzpona na le-te, je še mnogo več, kot jih je na tej strani smiselno zajeti. Če imate željo po vzponu na najvišje vrhove evropskih alp, si z veseljem vzamem čas in skupaj najdemo ustrezn načrt za vzpon.

 

info@matijavolontar.com

+386 41 502 484

enako za Whatsapp